Μελέτη παραγόντων διαβίωσης και βελτίωση απόδοσης στην μελισσοκομία με χρήση προηγμένων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας
SmartBeeing Project
Τεχνολογίες

Τεχνολογίες

Η σχεδίαση και υλοποίηση των συστημάτων συλλογής και τοπικής προεπεξεργασίας των δεδομένων, θα γίνει αξιοποιώντας κατάλληλες τεχνικές επεξεργασίας σήματος & εξαγωγής χαρακτηριστικών με κύρια στόχευση τη σημαντική μείωση του όγκου δεδομένων (προκειμένου να επιτρέπεται η απρόσκοπτη μεταφορά τους στο υπολογιστικό νέφος) χωρίς να παρατηρείται απώλεια στην ποιότητα των μετρούμενων δεδομένων. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης θα γίνει με τη χρήση τεχνολογιών Δικτύου-των-Αντικειμένων (Internet-of-Things). Παράλληλα, θα προταθούν και θα υλοποιηθούν τεχνικές για την τοπική συλλογή ενέργειας, προκειμένου το σύστημα να είναι ενεργειακά αυτόνομο.

.

Αρχιτεκτονική του συστήματος SMARTBEEING.

.

Η γενική εικόνα της αρχιτεκτονικής για το προτεινόμενο σύστημα SMARTBEEING παρουσιάζεται στο ακόλουθο σχήμα. Αναλυτικότερα, το σύστημα αποτελείται από τις ακόλουθες τέσσερεις συμπληρωματικές δράσεις: (α) εκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού και καταγραφή των συνθηκών στο εσωτερικό/εξωτερικό του μελισσιού μέσω ενός ενεργειακά αυτόνομου δικτύου αισθητήρων, (β) καταγραφή και ανάλυση ηχητικών σημάτων στο εσωτερικό της κυψέλης, (γ) δημιουργία βάσης μελισσοκομικών δεδομένων πεδίου, (δ) ανάπτυξη μηχανισμού υποστήριξης αποφάσεων (εκτιμήσεις, εξαγωγή συμπερασμάτων και έγκαιρη ειδοποίηση του μελισσοκόμου σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της κυψέλης, την αποδοτικότητα και τη γενικότερη συμπεριφορά του μελισσιού). Η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί τη βασική διαφοροποίηση ως προς τα αντίστοιχα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα, τα οποία κύρια στοχεύουν στην καταγραφή παραμέτρων παραγωγής χωρίς να παρέχουν μηχανισμούς συσχετισμού δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης για τον κίνδυνο εμφάνισης στρεσογόνων συνθηκών. Η υψηλή αξιοπιστία στη λήψη αποφάσεων, το χαμηλό κόστος απόκτησης, η αρθρωτή μορφή του συστήματος (επιτρέποντας την επέκταση σε νέες κυψέλες χωρίς να επηρεάζεται η υπάρχουσα δομή) και η εύκολη εγκατάσταση/παραμετροποίηση/λειτουργία του συστήματος με απλό και φιλικό τρόπο σε φορητές συσκευές συνηγορούν υπέρ της ευρείας διάδοσης της προτεινόμενης λύσης.

Οι τεχνολογίες του έργου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Εκτίμηση πληθυσμού των μελισσών που εισέρχονται και εξέρχονται από την κυψέλη σε πραγματικό χρόνο.


Καταγραφή ηχητικών σημάτων και συνθηκών περιβάλλοντος εντός και εκτός της κυψέλης.


Ανάλυση δεδομένων με τεχνικές μηχανικής μάθησης για την συμπεριφορά του μελισσιού και την πρόληψη ασθενειών στο μελίσσι.


Καταγραφή και διαμοιρασμός δεδομένων για περεταίρω μελέτη.


Ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας καταγραφής, ανάλυσης και οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων.


Σχεδίαση ενός ενεργειακά αυτόνομου και χαμηλού κόστους μετρητικού συστήματος, το οποίο μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε υπάρχουσες κυψέλες.


Υποστήριξη κατάλληλων μηχανισμών που εγγυώνται την ασφάλεια της κυψέλης και των προϊόντων αυτής.